Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Η απώλεια βάρους , η μεσογειακή διατροφή και η επιλογή ή αποφυγη κάποιων τροφών μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης αλλά και στην ενδυνάμωση του οργανισμού σε πάσχοντες που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική φαρμακευτική αγωγή.
Προβιοτικά τρόφιμα
Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε την πέψη, να αφαιρέσετε τις τοξίνες από το σώμα, να μειώσετε τη φλεγμονή και να ενισχύσετε την ανοσία του οργανισμού σας. Καλές πηγές προβιοτικών είναι το κεφίρ και το γιαούρτι.
Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες
Με την αύξηση της πρόσληψης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορείτε να βοηθήσετε να διατηρήσετε υγιές το πεπτικό σας σύστημα.Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας και στην διατήρηση της ομαλότητας των φυσικών διαδικασιών αποτοξίνωσης. Τα φρούτα, τα λαχανικά, και τα όσπρια είναι οι κύριες πηγές φυτικών ινών.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Καταναλώστε αντιοξειδωτικά τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, βότανα, φασόλια και ξηρούς καρπούς. Ορισμένες επιλογές που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των αντιοξειδωτικών είναι τα goji berries και τα καρύδια πεκάν.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο
Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος.Μερικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος βοηθά στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος των αρθρώσεων για τους πάσχοντες από ψωρίαση. Το βόειο κρέας, το αρνί, οι σπόροι κολοκύθας, το κεφίρ είναι κάποιες καλές πηγές ψευδαργύρου.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την επούλωση του δέρματος. Μερικές σημαντικές πηγές βιταμίνης Α είναι το πεπόνι, τα καρότα, το μάνγκο, οι ντομάτες, τα χόρτα και τα καρπούζια.
Λιπαρά ψάρια
Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα και οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D καθώς και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι και τα δύο βασικά στοιχεία για τη βελτίωση της ψωρίασης. Η βιταμίνη D αποδεικνύεται κλινικά ότι βοηθά στην καταπολέμηση της ψωρίασης.
Βότανα και μπαχαρικά
Κάποια βότανα και μπαχαρικά είναι αντιφλεγμονώδη και περιέχουν αντιοξειδωτικά. Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό στο μπαχαρικό κουρκουμά, είναι γνωστό για τις ισχυρές ιδιότητες του. Μπορείτε να προσθέσετε ευεργετικά αυτό το καρύκευμα στο φαγητό σας(1,5-3g ημερησίως)
Aloe Vera
Η αλόη βέρα είναι πολύ καταπραϋντική για το σώμα, ειδικά για το πεπτικό σύστημα και το δέρμα. Εφαρμόζεται εξωτερικά ενώ λαμβάνεται και απο το στόμα.
Τι να αποφύγετε;
Είναι σημαντικό να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα απλά σάκχαρα, το αλκοόλ, τα συμβατικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρεατοσκευάσματα, τα υδρογονωμένα έλαια και τα τηγανητά τρόφιμα. Θα πρέπει επίσης να διατηρήσετε τη λήψη καφεΐνης χαμηλή. Για ορισμένους πάσχοντες, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.
Μερικά χρήσιμα συμπληρώματα στην αντιμετώπιση της Ψωρίασης:
Σελήνιο (450 μg ημεησίως)
Το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του αντιοξειδωτικού ενζύμου υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης ενώ παράλληλα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές.
Ιχθυέλαιο (1.000-2.000 γραμμάρια ημερησίως)
Το ιχθυέλαιο είναι αντιφλεγμονώδες και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ψωρίασης.
Βιταμίνη D3 (5.000 IU ημερησίως)
Έχει παρατηρηθεί σε έρευνες οτι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να σχετίζονται με την ψωρίαση.
Γαϊδουράγκαθο (200 mg τρεις φορές ημερησίως)
Το γαϊδουράγκαθο βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος και μειώνει την κυτταρική ανάπτυξη.
Προβιοτικά (50 billion ημερησίως)
Τα πεπτικά προβλήματα συνδέονται άμεσα με την ψωρίαση. Τα προβιοτικά βελτιώνουν σημαντικά την διαδικασία της πέψης.
B12 (1000 μg ημερησίως)
Η βιταμίνη Β12 ή αλλιώς κοβαλαμίνη σε έρευνες έχει δείξει θετικά αποτελέσματα σχετικά με την μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης