Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM



Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα και σχετίζεται με την ευαισθησία των ατόμων αυτών στην γλουτένη , μια πρωτείνη που συναντάμε στα περισσότερα δημητριακά . Τα κυριότερα συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι το πρήξιμο και ο πόνος στην κοιλιακή χώρα , η χρόνια διάροια ή δυσκοιλιότητα και το αίσθημα κόπωσης.Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά διάγνωσης της έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 400% από τη δεκαετία του 1960 ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος του πλυθησμού που πάσχει απο κοιλιοκάκη και δεν το γνωρίζει. Για τα άτομα που πάσχουν απο κοιλιοκάκη η δίαιτα χωρίς την παρουσία γλουτένης θεωρείται ο μόνος τρόπος για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ασθένειας και για την πρόληψη επιπλοκών.

Μερικές επιπλοκές της κοιλιοκάκης είναι ο υποσιτισμός,η καθυστερημένη ανάπτυξη, οι μαθησιακές δυσκολίες καθώς και νευρολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες. Παρόλο που μερικά άτομα με κοιλιοκάκη δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα, οι μακροχρόνιες επιπλοκές εξακολουθούν να αποτελούν απειλή.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό ο ασθενής να ακολουθήσει ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης και να αποτρέψετε μελλοντικά προβλήματα υγείας είναι να ακολουθήσετε μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη αποτρέποντας παράλληλα την ανεπάρκεια των θρεπτικών ουσιών ωστέ να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η δίαιτα για την κοιλιοκάκη θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει περισσότερες αντιφλεγμονώδεις τροφές για την αποκατάσταση του γαστρεντερικού-πεπτικού συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως:

-Κρέας

-Φρούτα και λαχανικά

-Αυγά

-Ξηρούς καρπούς

-Όσπρια

-Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (αν δεν υπάρχει δυσανεξία στην λακτόζη)

-Ρύζι και καλαμπόκι

-Φαγόπυρο, quinoa

-Τρόφιμα με την ένδειξη “χωρίς γλουτένη”

Ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται:

Τρόφιμα που παράγονται απο σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι όπως ψωμί, ζυμαρικά , πίτες, μπύρα, γλυκά, σάλτσες και σούπες εμπορίου που δεν αναγράφουν την ένδειξη Gluten Free.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε οτι πολλά τρόφιμα που βρίσκουμε στο εμπόριο αναγράφουν οτι μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης οπότε είναι πολυ σημαντικό να γίνεται εξαιρετικά προσεκτική επιλογή προιόντων.