Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Τα συχνότερα συμπτώματά της είναι πόνος, το οίδημα στις αρθρώσεις, καθώς και πολύωρη πρωινή δυσκαμψία. Εχει αποδειχθεί πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της νόσου και στην μείωση των συμπτωμάτων αυτής.

Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώση τρόφιμα:

1. Ωμέγα-3 τρόφιμα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι η σημαντικοτέρη πηγή αυτών ενώ τα συναντάμε επίσης σε υψηλή περιεκτικότητα και στο μοσχαρίσιο κρέας, στον λιναρόσπορο , στους σπόρους τσία και στα καρύδια

2. Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε θείο
Το θείο περιέχει μια μορφή μεθυλοσουλφονυλομεθανίου (MSM) που μειώνει την φλεγμονή των αρθρώσεων και βοηθά στην αναδόμηση των ιστών. Ερευνητές μελέτησαν την αποτελεσματικότητα του MSM στον πόνο της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο και διαπίστωσαν ότι το MSM μείωσε τον πόνο και την εξασθένηση της λειτουργίας της άρθρωσης. Τα κορυφαία τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο είναι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα σπαράγγια και το λάχανο.

3. Ζωμός από Βοδινά οστά
Η θεραπευτική δύναμη του οστικού ζωμού είναι αξιοσημείωτη διότι είναι πλούσιος σε μια μορφή κολλαγόνου που περιέχει τα αμινοξέα προλίνη και γλυκίνη που βοηθούν σημαντικά στην αποκατάσταση των ιστών. Στον ζωμό αυτό επίσης συναντάμε τις χονδροϊτίνες και την γλυκοζαμίνη ,ενώσεις οι οποιές χρησιμοποιούνται στα συμπληρώματα διατροφής για την μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων .

4. Φρούτα και λαχανικά

Μετά απο σειρά μελετών έχει αποδειχθεί οτι τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C δηλαδή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά έχουν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης πολυαρθρίτιδας
Επίσης έχει αποδειχθεί οτι η παπάγια και ο ανανάς έχουν σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση.

Ποιες τροφές όμως πρέπει να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε;

-Κορεσμένα λίπη (τηγανιτά, κρεατοσκευάσματα , ζωικά λίπη)
-Αλάτι
-Ζάχαρη
-Γαλακτοκομικά προιόντα
-Γλουτένη (ψωμί)
Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ και καφέ καθώς και το κάπνισμα

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

1. Ιχθυέλαιο
2. Turmeric (Κουρκουμάς)
3. Πρωτεολυτικά ένζυμα (Βρωμελαίνη)
4. Γλυκοζαμίνη
5. MSM